Farah Fakhira & EffI Aizat

Farah Fakhira & Effy Aizat
Assalamuallaikum

Di blog ini, aku pernah posting
Pasangan Nikah Muda Inspiratif
salah satunya adalah teh Ressa Rere dan Ryan Qory. Di Indonesia, khususnya temen-temen yang pake Instagram, udah engak asing lagi yah ^^
Sama pasangan ini,

Nah kali ini aku juga mau posting yang sama tapi dari negara yang berbeda yaitu
Malaysia
Negara tetangga yang saya sangat suka, suka sama Drama Malaysia, Tempat-tempat yang ada di Malaysia, suka sama bandaranya, terus suka sama orang-orangnya yang Sopan dan Santun



Nah, Pasasangna NIkah Muda inpiratif dari Malaysia yang  mau aku posting diblog ini adalah
Farah Fakhira dan Effy Aizat
Siapa yang belum follow ehhe
Followernya engak  hanya dari  Malaysia, tapi juga banyak dari Indonesia
Karena foto-foto cationnya yang romantis dan inspiratif

Dan aku,
Saking keponya sama pasangan nikah muda ini, aku peranh scroll Instagramnya sampe bawah
Ngeliat video akad nikah Farah Fakhira & Effi Aizat yang konsepnya Islami
Yaitu akad dilaksanakan di Masjid, terus setelah akad kak Effi Aizat mendirikan shalat sunnah, kemudian mendoakan istri dengan meletakan tangannya diatas ubun-ubun kak Farah Fakhira,
Pokoknya keren banget dah
Aku suka banget sama konsepnya

Farah Fakhira & EffI Aizat

Farah Fakhira & EffI Aizat


Farah Fakhira dan Effi Aizat juga menulis buku yang berjudul
Aku Mahu Hidayah, buku ini terbit pada awal tahun 2017 tepatnya di bulan Maret

Aku
Pengen banget dapet buku ini
Penasaran banget sama kisah pernikahan Farah Fakhira dan Effi Aizat, Ahh jadi pengen beli kan :D ehehe

Buku ini berisikan tentang  Kisah Nyata, yang istiewam untuk anda baca ^^
Penasaran kannn ? :D
Samaa eee





Dan berikut ini adalah foto-foto kak Farah Fakhira dan Effy Aizat
Beserta captionnya di Instagram

She loves out of mind,out of what hurts, and that's why she want to save you, because deep down she's the type of woman who wants to fix broken things. So to be with her you must understand how her heart is strong enough to heal the word 💍


Farah Fakhira & EffI Aizat


Alhamdulillah , 

my truely hijrah is after married . before kahwin , saya pun macam niqabis yang dekat luar sana , faham islam tapi tak amalkan, faham sunnah , tapi tak hiraukan.bila dah kahwin , my husband tak direct tegur , tapi dia slowtalk , kadang susah juga nak dengar , sebb kita dah biasa buat benda biasa yang kita buat. yes mula mula , memang nak stop modelling sangat sukar for me , 

tapi this word tht really touch me "kalau awak nak jadi modelling, saya snggup stop study, kerja 24 hours daripada awak tayang kecantikkan kat orang lain " 

fuhhhh , rasa macam tak nak tegur dia je . so i just slow in modelling... smpai org contct untuk job pun my husband yg reply "fara tak boleh" haha rasa kelakar je .tapi suami kan . kita kene patuh. 

then jumpa pulak sahabat yg always ingatkan saya tentang "pengorbanan rasullullah terhadap umatnya " tht part buat kan rasa mcm , 

my clothes is nothing . tak guna use purdah tapi tak faham konsep pemakaiannya . 

wait , im not blame people tht use purdah , nak bergambar . gambarlah . tapi tak ada motif untuk selfie . yes , saya sendiri nak ubah bnde tu susah . 

tapi kalau betul kita faham sunnah . slow slow kita ubah . tht why when people came to me then they talk "kak saya nak pkai purdah saya nak pakai bla bla bla" jawapan simple , 

jaga je yang wajib . dah cukup sempurna kau jaga yg wajib . 

kalau ikutkan hati yg suke berlandaskan nafsu ni saya lagi nak bukak terus . 

tapi my zauj alwys make me keep istiqomah . 

bagi dia yang tak betul kita betulkan . bukan mencari alsan untuk puaskan nafsu . dan alhamdulillah , im stop modelling , im stop on selfie . 

jauh Allah bagi ketenangan dari sebelum ni.semoga kita terus istiqomah , dan faham islam yang sebenar . 

seriusly islam sangat indah . beribu masaalah yang datang , 

don't you ask why , but ask yourself . apa yang kita beri pda umat :')


Farah Fakhira & EffI Aizat

Ada satu pasangan muda yang baru berkahwin tinggal di sebuah kawasan perumahan. 

Suatu pagi, sewaktu sarapan, si isteri melalui jendela kaca, ia melihat jirannya sedang menjemur pakaian... "

Cuciannya kurang bersih ya bang," kata si isteri. 

"Dia ni tentu tak tahu cara mencuci pakaian. Mungkin dia perlu sabun yang lebih elok." 

Suaminya menoleh, tetapi hanya diam dan tidak memberi komen apa-apa. 

Sejak hari itu setiap kali jirannya menjemur pakaian, selalu saja si isteri memberikan komen yang sama tentang kurang bersihnya jiran mencuci pakaian.

Seminggu berlalu, si isteri hairan melihat pakaian-pakaian yang dijemur jirannya kelihatan betul-betul bersih, dan dia maklumkan kepada suaminya, 

"abang tengok jiran kita ni dah basuh bersih pakaiannya, tak macam sebelum ni, siapa agaknya yang ajar dia cara yang betul untuk membasuh pakaian?" 

Sang suami berkata, 

"Saya bangun pagi hari ini dan membersihkan jendela kaca kita." 

Isterinya terkesima.

Dan begitulah kehidupan. 

Apa yang kita lihat pada saat menilai orang lain bergantung kepada kejernihan fikiran (jendela), pabila kita memandangnya, jika HATI kita bersih, maka bersih pula FIKIRAN kita. 

Jika FIKIRAN kita bersih, maka bersih pula PERKATAAN kita. 

Jika PERKATAAN kita bersih (baik), maka bersih (baik) pula PERBUATAN kita.

Hati, fikiran, perkataan dan perbuatan kita mencerminkan hidup kita. 

Jika ingin hidup kita berkembang, maju, dan berjaya (bersih/baik), maka kita harus menjaga hati, fikiran, perkataan dan perbuatan kita agar tetap baik. 

Kerana itulah segalanya.

HATI menentukan FIKIRAN.
FIKIRAN menentukanPERKATAAN & PERBUATAN.

2 hal paling baik di atas kebaikan :
■ Sangka baik kepada Allah
■ Sangka baik kepada Hamba Allah

perbanyakkan selawat
ke atas Junjungan Mulia
Nabi Muhammad S.A.W"


Farah Fakhira & EffI Aizat

Farah Fakhira & EffI Aizat

Farah Fakhira & EffI Aizat

Farah Fakhira & EffI Aizat

Farah Fakhira & EffI Aizat

Farah Fakhira & EffI AizatFarah Fakhira & EffI Aizat


Farah Fakhira & EffI Aizat

Farah Fakhira & EffI Aizat

Farah Fakhira & EffI AizatFarah Fakhira & EffI Aizat


Farah Fakhira & EffI Aizat


Sweet yahh :D 
Semoga temen-temen dipertemukan dengan pasangan terbaik 
Yang sama -sama ingin menuju ketaatan, dan bersama-sama saling support dalam kebaikan. 
Aamiin 

Yupp, Demikian postingan tentang Pasangan Nikah Muda Inspiratif Malaysia
yaitu Farah Fakhira dan Effi Aizat
Semoga menginspirasi :)
Aamiin



0 komentar:

Posting Komentar

Mauu komentar ? silahkan :D
Maaf jika ada penulisan kata yang kurang jelas hihi kadang suka typo
Jika ada kesalahan dalam postingan, silahkan kasih komentar dan saran yah hihi
Terimakasih banyak :)